ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

ALPU

1071 Malazgirt muharebesinden sonra doğudan gelen Türkler, 1074 yılında bu yöreyi aldılar. Selçuklu Uç Beylerinden Bozhan, halen ismi Bozan olan İlçeye bağlı Bozan Kasabasının bulunduğu yerde kendi adı ile anılan bir han yaptırdı. Bozhan kabilesinden altı haneyi verimli otlaklarla kaplı bulunan bu bölgede iskan ettirilmesiyle ilk kez yerleşim birimi olarak Alpu kurulmuştur.

 Rivayetlere göre Alpu adı Altı, Altu, Alpu olarak değişime uğramıştır. Halen dört Mahallesi bulunan İlçenin Kemalpaşa Mahallesi buraya yerleşen altı haneden üremiştir. Bu mahalleye eski Alpu denilmektedir. 1921 yılında Yunan işgaline uğrayan ilçe 1922 yılında Sakarya meydan muharebesine müteakip kısmen yanmış ve terk edilmiş olarak kurtarılmıştır. Yeniden inşa edilen ilçeye 1928 yılında Eskişehir İl Merkezine bağlı Bucak statüsüne kavuşmuştur.
 1936 yılında Romanya ve Bulgaristan ’dan gelen göçmenlerin yerleşmesi ile Fevzipaşa Mahallesi kurulmuş ,bu mahalle aynı zamanda Gökçekaya Barajının yapımı nedeniyle arazileri kamulaştırılan Mihalıççık İlçesi Süleler ve Ermenek Köylülerinin de iskan sahası olmuştur.

ALPU RESİMLERİ
İlçe, Eskişehir ilinin 40.km. doğusunda olup, batısında İl merkezi,kuzey batısında Sarıcakaya, doğusunda Beylikova,kuzeydoğusunda Mihalıççık, güneyinde Mahmudiye ilçeleri ile kuzeyinde Ankara İl sınırlarının çevrelediği Alpu ovası üzerinde yer almaktadır.Topraklarının 4/3 ne tekabül eden bu ova kuzeye gidildikçe yükselir ve Sündüken dağları ile en yüksek kesimi oluşturur. Yüzölçümü 1.059.130 dekar olan ilçemizin rakımı 700 metredir.
Sündüken dağları Alpu İlçesinin kuzeyinde Ankara il sınırına kadar ulaşır, bu sınırını Gökçekaya baraj gölü ile Sakarya nehrinin kolu olan ovanın porsuk nehri tarafından ikiye bölünür. Porsuk ırmağından tali kanallara bu ovanın ekseriyetini sulu tarım yapılmaktadır. Taban suyu da yüksek olan Alpu ovası İç Anadolu bölgesinin zengin ovaları arasında yer almaktadır. İlçe iklim bakımından İç Anadolu bölgesine özgü kara iklimine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak,kışlar yağışlı ve soğuk, ilkbahar ayları genellikle yağmurlu ve ılık,sonbahar aylarında ise serin ve kurak geçer. Yılda ortalama 398.1 kg. yağış düşer. Isı yazın 30-38,kışın -5 ile -2 derece arasındadır. Yüzölçümü 886 km2’dir

Alpu İlçe Gün Hastanesi, İlçe Belde Gün Hastanesi çalışma yönergesi doğrultusunda Alpu ve Köyleri ile Bozan, Osmaniye ve bu beldelere bağlı yakın köyleri içerisine alan bölgeye sağlık hizmeti vermekte iken 20.12.2006 tarihi itibariyle Alpu Entegre İlçe Devlet Hastanesi olarak faaliyete geçmiştir. İlçe merkezinde mevcut Toplum Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi ve Aile sağlığı Birimleri, Sağlık Ocağı, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu vb. sağlık kuruluşları hastane hizmetleri ile birleştirilerek güçlendirilmiştir..Hastane bölgesinde 5 adet aile hekimliği bulunmaktadır. Hastane bugünkü konumu ile 1 adet acil polikliniği, 1 genel poliklinik, 1 adet diş polikliniği, 1 adet çocuk polikliniği ve 1 adet kadın doğum polikliniği ve 24 saat sağlık hizmeti sunulmaktadır. Hastane bahçesinde 10, Alpu Aile Sağlığı Merkezinde 4 ve Bozan aile Sağlığı Biriminde 4 adet olmak üzere kurum personeline tahsis edilen toplam 18 adet lojman mevcuttur. Daha önce Eskişehir Devlet Hastanesi tarafından personel görevlendirilmesi yapılmakta iken bugün itibari ile çalışan personelin % 95’i hastanenin kadrolu personeli olarak görev yapmaktadır. Hastanede Hasta Hakları İletişim Birimi bulunmaktadır. Sakarıkaracaören, Uyuzhamam, Bahçecik, Ağaçhisar köylerinde sağlık evlerimiz 4 ebe ile hizmet vermektedir. Kurumda toplam (Alpu merkez, Bozan, Osmaniye) 3 adet ambülâns bulunmaktadır.
Alpu Pancar bölge şefliğince 2006 yılında 175.000 ton, 2007 yılında 180.000 ton şeker pancarı alımı yapılmıştır. Bölgemizde karpuz, kavun, sebze ekimi yapılmaktadır. Alpu İlçesinin Yüzölçümü 1.059.130 dekar, rakımı 700 m.’dir. Arazi dağılımı 400.490 dekar tarım arazisi, 389.640 dekar orman arazisi, 220,700 dekar çayır-mera, 48.300 dekar tarım dışı arazidir. Tarımsal üretimde kullanılan alanın dağılımı şöyledir. 150.320 dekar sulu tarım arazisi, 250.170 dekar kıraç tarım arazisi şeklindedir. 2005 yılında 146.100 dekar alan nadasa bırakılmıştır. İlçemizde 12 adet Tarımsal Sulama ve 4 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi vardır. Sulama kooperatiflerinin faaliyetleri ve sulama birliğinin faaliyetleri ile ilçemiz genelinde 93 adet sulama kuyusu faaliyete geçirilmiştir.16 adet sulama