ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

MİHALIÇÇIK

ESKİŞEHİR İLİ MİHALIÇÇIK İLÇESİ
MİHALIÇÇIK İLÇE TANITIM
mihalıççık
eskişehir mihalıççık
mihalıççık eskişehir
mihalıççık resimler
mihalıççık fotoğraflar
mihalıççık manzaralar
mihalıççık görüntüler
mihalıççık video
mihalıççk spor
mihalıççık haber
mihalıççık harita
mihalıççık turizm
mihalıççık otel
mihalıççık yurt
mihalıççık pansiyon
mihalıççık konaklama
mihalıççık ulaşım
mihalıççık iklim
mihalıççık sağlık
mihalıççık hastahanesi
mihalıççık devlet hastahanesi
mihalıççık konut
mihalıççık emlak
mihalıççık daire
mihalıççık lojman
mihalıççık satılık
mihalıççık kiralık
mihalıççık arsa
mihalıççık ekonomi
mihalıççık sanayi
mihalıççık ticaret
mihalıççık tarım
mihalıççık kaymakamlık
mihalıççık belediye
mihalıççık nüfus
mihalıççık meb
mihalıççık eğitim
mihalıççık okul
mihalıççık kurs
mihalıççık lisesi
mihalıççık emniyet
mihalıççık dağları
mihalıççık akarsuları
mihalıççık tarihi eserleri
mihalıççık doğa
mihalıççık gezi
mihalıççık tatil
mihalıççık kültür
mihalıççık sanat
mihalıççık
MİHALIÇÇIK İLÇE TARİH
 Tarihi Yapısı: Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş yıllarında ele geçirilen yerler gazilere tımar olarak verilirdi. Bilindiği gibi tımar, bir toprak parçasına
 ait gelirin belirli bir görev karşılığında belli şartlarla bir kişiye tahsisinin genel adıdır. Harmankaya (Sarıcakaya civarı) Tekfuru Köse Mihal Osman Bey ile savaşır ve yenilir. Esir edilen Köse Mihal Osman Bey tarafından serbest bırakılır.
Bu olay aralarında bir dostluğun kurulmasına neden olur. Daha sonra Müslüman olan Köse Mihal’e gösterdiği başarılardan dolayı İlçemiz havalisi Tımar olarak verilmiştir. Köse Mihal’in torunu olan Gazi Mihal’in küçük yaştan itibaren ilçemizde büyüdüğü,
 kendisini sevenlerin Gazi Mihal’e Mihalıççık dediği, ilçenin adının da buradan geldiği rivayet edilmektedir.
Uzun süre Bursa livası Yenişehir kazasına bağlı bir nahiye olarak kalan Mihalıççık’ın 1840 yılında Ankara Vilayetine bağlı bir kaza olduğu bilinmektedir. 1925 yılında Eskişehir’in İl olması sebebiyle Eskişehir İline bağlanmıştır. 
MİHALIÇÇIK İLÇE COĞRAFYA
 Coğrafi Yapısı: Mihalıççık İlçesi Yukarı Sakarya Bölgesinde Sündiken Dağlarının güney doğusunda kurulmuştur. Mihalıççık İlçesinin Eskişehir’e olan uzaklığı96 Km. olup, İlçenin Kuzeyinde ve Doğusunda Ankara İli, Batısında Beylikova İlçesi ve Alpu İlçesi,
 Güneyinde ise Sivrihisar İlçesi yeralmaktadır. İlçenin yüzölçümü 1.650 km2’dir. İlçenin rakımı ise 1.325 metre’dir. İlçemizin Güneyinden gelen Porsuk Çayı daha sonra kuzeye dönerek Sakarya Nehri ile birleşir. Kızıltepeden çıkmakta olan Gürleyik Çayı Sarıyar Baraj gölüne dökülür. Sarıyar Baraj gölü İlçenin kuzey sınırını oluşturmaktadır.
Orta kesimde kalan Sündiken Dağlarının yüksekliği yer yer 1.800 metreye kadar ulaşır. İlçe halkının çoğunluğu tarım ve hayvancılık ile geçimlerini sağlamaktadır. İlçemiz iklim yönünden değişik özellikler arz etmektedir. Porsuk Vadisinde kışlar sert ve soğuk, yazlar oldukça sıcak geçmektedir. Sündiken Dağlarında yılın en az altı ayı karlarla kaplı geçmektedir.
Kuzeyinde Sakarya vadisinde ise oldukça ılıman iklim hüküm sürmektedir. İlçe merkezinde kışın ısı oldukça düşmektedir, yaz aylarında ise serin yayla iklimi hâkim olmaktadır. Yağışlar kışın kar, İlkbahar ve Sonbaharda yağmur şeklindedir.
 MİHALIÇÇIK İLÇE NÜFUS
 b) NÜFUS DURUMU Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre İlçemizin Nüfusu; İlçe Merkezi : 3.133 Kişi Oranı : %29 Köyler Toplamı : 7.349 Kişi Oranı : %71 Toplam : 10.482 Kişi
 MİHALIÇÇIK İLÇE İDARE
 c) İDARİ DURUMU İlçemizde 1923 yılından beri Belediye teşkilatı vardır. İlçe sınırları içinde ayrıca Yunusemre Köyü 7 Haziran
1992 tarihinden itibaren belde olmuş ve belediye teşkilatı kurulmuştur. Dinek Köyü 27 Aralık 1998 tarihinden itibaren belde olmuş, 16 Ocak 2000 tarihinde yapılan seçimler ile de mahalle muhtarlıkları kurulmuştur. İlçemize bağlı 2 belde, 49 köy ve bu köylerimize bağlı 53 adet mahalle mevcuttur.
 MİHALIÇÇIK İLÇE SOSYAL YAPI
 d) SOSYAL DURUM
 İlçede sosyal yaşantı, aile ziyaretleri ve düğünler dışında hiç yoktur. Eğlence yerlerinin bulunmaması nedeniyle halkımızın tek eğlence kaynağı televizyon olmaktadır. Her yıl Mayıs ayında Yunusemre Kültür ve Sanat Haftası Törenleri ve Temmuz ayının birinci haftasında düzenlenen Mihalıççıklılar Günü münasebetiyle gerçekleştirilen eğlence
 ve şenlikler ilçeye bir canlılık getirmektedir. İlçede yapılaşmanın büyük çoğunluğu az temelli (taştan) kerpiçten, kalın duvarlı, sokak pencereleri küçük, geniş avlulu, üzerleri kamış ve çorak toprakla örtülü evler şeklinde olmakla beraber İlçe merkezinde son zamanlarda iki katlı, çok odalı, kiremit çatılı evlerin yapılmış olduğu görülmektedir.
 İlçe sınırları dâhilinde yer alan kömür, krom, manyezit, kaolin ve kil işletmeleri ilçe ekonomik hayatının temel unsurları olan tarım ve hayvancılık dışındaki diğer iş alanlarını teşkil etmektedir. e)
 EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU
 İlçemizin coğrafi yapısı halkın tarım ve hayvancılıkla geçinmesine uygundur. Ormancılık ve madencilik üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Ancak ormanların gün geçtikçe azalması, madenciliğin çağımız teknolojisine henüz uygun hale gelmemesi sebebiyle ailelerin çocuklarını okutmaya büyük önem vermesine yol açmıştır.
 MİHALIÇÇIK İLÇE EĞİTİM VE KÜLTÜR
Eğitim ve Kültür Durumu İlçemizin coğrafi yapısı halkımızın tarım ve hayvancılıkla geçinmesine uygun olup, bununla birlikte madencilik sektörüde önemli yer tutmaktadır. Ancak köylerden kente göç artmakta olup nüfusu da her geçen gün azalmaktadır. Bu nedenle aileler çocuklarını okutmaya büyük önem vermektedir. İlçemizdeki okuma yazma oran % 95’ü bulmaktadır. İlçemizde muhtaç öğrencilerin kitap, kırtasiye ve öğle yemek ihtiyaçları İlçemiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca karşılanmaktadır. 
MİHALIÇÇIK İLÇE TARİHİ ESERLERİ
 Tarihi Eserler Ve Turistik Tesisler Çalçı Köyü Camiinin Selçuklular zamanında yapıldığı tespit edilmiş olup, zamanın ananelerine uyularak tarih ve isim yazdırılamamıştır. Ahurözü Köyü Camii Osmanlılar zamanında yapılmış olup, yapılma tarihine rastlanılmamıştır. Beyköy Camii, Hicri 1174 Miladi 1754 yılında Hacı Ahmet Muhammet
 Kothüda Serdarı İsmail Ağa Zade tarafından yaptırılmış olup zatın mezarı da cami avlusunda bulunmaktadır. İlçe merkezinde bulunan Camikebir Camii, Hicri 1302, Miladi 1882 yılında Sivrihisarlı Hacı Süleyman tarafından yaptırılmış olup, Yunanlılar tarafından Kurtuluş Savaşında yıkılmış, Cumhuriyet devrinde yeniden yaptırılmıştır.
 Gürleyik Köyünde bulunan Hacı Halit Ağa Konağı, 1800’lü yıllarda Hacı Halit Ağa tarafından Hamamı ile beraber yaptırılmış olup, bina halen mevcuttur. Sazak Köyündeki Manastır, Romalılar tarafından yaptırılmıştır. Manastır halen mevcuttur.
 Manastırın içinde toprak borular ile su getirilmiştir, boruların nereye gittiği bilinmemektir. Ünlü Halk Şairi Yunusemre’nin Türbesi ilçemize bağlı Yunusemre Beldemizde bulunmaktadır. İlçemize bağlı Ilıcalar Köyünde bulunan kaplıcanın su sıcaklığı 18 0C olup, romatizma, siyatik ve böbrek hastalıklarına iyi gelmektedir.
 Gürleyik ve Yunusemre Beldesinde bulunan suların kükürtlü olduğu, alerji ve uyuz hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İlçemize bağlı Yalımkaya Köyü yakınlarında Çatacık denilen mevkiide Orman İşletme Müdürlüğüne ait dinlenme tesisleri bulunmaktadır. Burada ayrıca
 Geyik Üretme Merkezi bulunmaktadır. İlçe merkezine yakın Kalburcu, Karakütük, Eğriova, Gencek gibi ormanlık dinlenme alanları mevcuttur. Sazak Köyümüzde bulunan “Su Başı” mevkii de bir dinlenme yeridir.