ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

BEYLİKOVA

ESKİŞEHİR İLİ BEYLİKOVA İLÇESİ
Fikir adet ve yaşayışta değişiklik yapan bir imparatorluk olarak Roma Devleti Sezar Devrinde Porsuk Nehri kıvrıntısında hakim olur. Fakat Roma devletinden kalma herhangi bir eser yoktur. Bunun sebebi ziraata elverişli olan yöremizde inşaata elverişli malzeme olmayışıdır. 11. yy.da Anadolu Selçuklu Devleti Kütahya ve Eskişehir ile birlikte bu bölgeyi de istila ederek Türk topraklarına katmış oldu. Selçuklu İmparatorluğu 1157 yılında
 Selçuklu Hükümdarı Sancar’ın ölümü ile parçalanmış ve bu sırada bir çok beylikler kurulmuştur. 1064 tarihinde Selçukluların eline geçen bölgede at ulaşım vasıtası olarak kullanılmakta ve at besleme bakım merkezi ve büyük bir ahır olarak kullanılmaya başlanmıştır. Arazi bu iş için elverişlidir. Daha sonraları Orduya at yetiştirilen bir merkez olmuştur. Bundan dolayı Beylikova’ya önceleri Beylikahır denirdi.
Kına gecesinde gelin sarka denilen kadife kumaş üzerine yaldızlı desenler işlenmiş olan üstlük ve şalvardan oluşan giysiyi giyer günümüzde genellikle abiye kıyafetler giyilmektedir. Yine çalgılar eşliğinde oynanıp eğlenildikten sonra sıra kına yakılmaya gelir. Gelinin arkadaşları ve yakınları Kına tepsisine mumlar dikerek gelinin etrafında kına türküleri söyleyerek dönerler ve gelinin kınasını anası babası sağ olan bir genç kız ve mutlu evlilik yapmış bir kadın yakar.
Gelinin kınalı avucuna kaynanası bir altın veya bozuk para (genellikle bozuk para konulur) koyar gelin avucunu yumar ve kınayı yakanlar gelinin avucunu açmaya çalışırlar gelinin avucunu açabilirlerse bu altını veya parayı almaya hak kazanırlar. Kına yakıldıktan sonra damat gelini kucaklayarak eve taşır ve böylelikle kına gecesi sona erer.
Ertesi gün oğlan tarafı düğün konvoyu eşliğinde korna çalarak kadınlar şarkı ve maniler söyleyip el çırparak neşe ile kızı almaya gelirler. Bu arada kız tarafında bir hüzün hakimdir. Gelinin yakınları gelinle tek tek vedalaşırlar. Gelinin oğlan kardeşi eğer oğlan kardeşi yoksa babası gayret kuşağı denilen kırmızı bir kurdeleyi gelinin belini üç kere dolandırdıktan sonra bağlar. Gelinin arkadaşları kapıyı kilitleyerek gelini vermek istemezler.
Kayınpeder bu arada devreye girer ve kızlara harçlık vererek kapıyı açmaya ikna eder.Kızın babası kızın koluna girerek gelin arabasına bindirir. Gelinin omzunda Kur’anı Kerim elinde de bir lamba vardır.Bir de gerdek gecesi damatla birlikte yemeleri için haşlanmış bir tavuk ve baklava gelin arabasına konur. İlçenin delikanlıları oğlan tarafından toprak bastı parası isterler bu parayı almayınca gelin arabasını göndermezler. Daha sonra düğün konvoyu kornalar çalarak gelini alır götürür.
İlçemizde daha evvel Mihalıççık yolu üzerinde bulunan 36 hektar alana besiciliğin gelişmesini sağlayacak 182 parsel üzerinde 1000’er m2’lik bir hayvancılık projesi ilave İmar Planı ile yaptırılmış olup, daha sonra bu bölgenin hayvancılık alanına yetmeyeceği bu alanın konut alanına açılması düşünülmüştür. Bunun için İlçemiz Ankara yolu üzerinde bir Besi Organize Sanayi Bölgesi oluşturulmaya başlanmış yatırım safhasına getirilmiştir.
Bununla birlikte Beylikova İlçesinde faaliyette bulunan 1 adet banka ile 177 adet ticari birim bulunmaktadır. Ayrıca Cuma günleri kurulan İlçemiz pazarına, Beylikova İlçesi dışından, çevre ilçelerden ve köylerden vatandaşlarımız gelerek ihtiyaçlarını gidermektedir. Eskişehir İlçelerinin en büyük pazarlarından biri de Beylikova’da kurulmaktadır. Bu pazarda sebze, meyve, kuru gıda, giyim, beyaz eşya, hırdavat vb. ürünler satılmaktadır.